Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji spletne trgovine Ograček v lasti podjetja Ograček d.o.o., so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVpot), Zakonom o varstvu podatkov (ZVOP-1) ter zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Podatki o podjetju:

 • OGRAČEK, raziskave, razvoj, trgovina d.o.o.
 • Vaneča 81 A
 • 9201 Puconci
 • Davčna številka: SI75847213, smo davčni zavezanec
 • Matična številka: 6814069000
 • TRR: SI56 0287 8026 1439 073 (NLB d.d.)
 • Telefon: 02 526 83 30
 • Mobilni telefon: 051 681 315
 • Epošta: info@ogracek.si

Podjetje Ograček d.o.o. je vpisano v register pri Okrožnem sodišču Murska Sobota, Srg vpisa: 2015/14107.

Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila).

Vrste uporabnikov

Z registracijo na ogracek.si/trgovina/moj-racun/ postanete član Ogračka. Pravico do nakupa v spletni trgovini Ograček imajo registrirani člani in tudi gosti, ki opravijo hitri nakup in se pred nakupom ne rabijo registrirati. Ob registraciji v spletno trgovino pridobi obiskovalec uporabniško ime, ki je enako naslovu njegove elektronske pošte, ter geslo. Če želi uporabnik kadarkoli svoj naslov elektronske pošte ali geslo zamenjati z drugim, lahko to stori pod svojim profilom.

Dostopnost informacij

Ograček se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovila naslednje informacije:

 • a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
 • b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
 • d) dostopnost izdelkov (vsak izdelek ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
 • e) pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
 • f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
 • g) način plačila in dostave,
 • h) časovno veljavnost ponudbe,
 • i) rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo izdelka,
 • j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba artiklov in cene

Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba in cene v spletni trgovini Ograček ažurirajo in spreminjajo pogosto in hitro. Cena v spletni trgovini Ograček je enaka tako za registrirane člane kot za goste spletne trgovine. Vse cene vsebujejo DDV. Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti. Cene veljajo v primeru plačila s spodaj navedenimi načini plačila, pod spodaj navedenimi pogoji.

Naročilo in cene

Kupoprodajna pogodba med Ogračkom in kupcem v spletni trgovini Ograček je sklenjena v trenutku, ko Ograček kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila. Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za Ograček kot za kupca. Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku Ogračka.

Opis tehničnih postopkov za sklenitev pogodbe

Ko na podstrani http://ogracek.si/trgovina/ najdete želeni izdelek in bi želeli opraviti nakup po izpisani ceni, kliknite gumb Dodaj v košarico. Če želite dodati druge izdelke, jih lahko sedaj dodate s pritiskom na gumb Dodaj v košarico. Za ogled košarice pritisnite gumb Prikaži košarico. V košarici imate možnost spremembe količin. To naredite tako, da z levim gumbom miške označite številko v okencu količina in jo spremenite s pomočjo številk na tipkovnici. Košarico posodobite s klikom na gumb Posodobi košarico.

Spodaj izberite način dostave, ki vam najbolj ustreza. Če je potrebno doplačati poštnino, se bo cena temu primerno spremenila. Za nadaljevanje nakupa kliknete gumb Naprej na naročilo.

Na strani Plačila izberete način plačila. Najprej izpolnite polja pod Podrobnosti o plačniku. Označena z * so obvezna. Če imate kakšne opombe, jih vpišite v polje Opombe ob naročilu. Tukaj lahko še enkrat izberete način dostave. Nato izberite način plačila. Pred zaključkom nakupa je potrebno še s klikom obkljukati v polju Sprejemam pogoje poslovanja in se zavezujem k plačilu. S tem tem izrecno potrdite, da se z oddajo naročila strinjate s plačilom. Pred dokončno oddajo naročila imate možnost, da preverite pravilnosti naročila in spremenite še morebitne količine izdelkov, načine plačila in dostave oziroma vaše podatke in preverite znesek nakupa. Ko ste preverili pravilnost vnesenih podatkov in se strinjate s celotno vsebino nakupa, je potrebno le še potrditi vašo odločitev s klikom na gumb Zaključi nakup. S tem je vaš nakup zaključen in na vaš e-mail boste prejeli obvestilo o nakupu z navodili za plačilo. V primeru, da ste izbrali možnost plačila Neposredna bančna transakcija, znesek nakupa poravnajte na naš bančni račun. Vnesite ID naročila kot referenco. Naročilo ne bo odposlano dokler ne prejmemo plačila na naš bančni račun. V primeru, da ste izbrali možnost Plačilo po povzetju, vam bomo paket odposlali takoj, znesek plačila pa boste poravnali neposredno ob prejemu poštne pošiljke pošti Slovenije – v tem primeru Pošta še zaračuna provizijo za plačilo po njihovem veljavnem ceniku.

Ograček omogoča naslednje načine plačila:

 • z gotovino ob prevzemu preko Pošte Slovenije d.o.o.
 • po predračunu (UPN nalogu) na račun podjetja Ograček d.o.o.

Na prevzemnem mestu Ograček na Vaneči 81/A, 9201 Puconci je možno plačilo z gotovino ali s plačilno oziroma kreditno kartico (Mastercard, Maestro, Visa, BA kartica, Karanta). Stroški pakiranja in dostave so pri nakupu izdelkov do 10.00kg 3,05€, pri nakupu izdelkov med 10.01-25.00 kg 4,88€ ter pri nakupu med 25.01-50.00kg 7,93€. Če izberete plačilo po povzetju preko Pošte Slovenije, vam Pošta ob dostavi zaračuna še provizijo po njihovem veljavnem ceniku. Možen pa je tudi osebni prevzem v trgovinici Ograček v Vaneči. V tem primeru stroškov prevzema ni. Opozorilo: ti pogoji ter stroški pakiranja in dostave veljajo samo znotraj Republike Slovenije.

Za dostavo v druge države EU se strošek obračuna v skladu s cenikom Pošte Slovenije d.o.o.

Izdaja računa

Ograček ob dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun, ki je priložen vsebini paketa. Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom. Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

Postopek obveščanja o nakupu

 • Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Članu Ogračka so na spletni strani Ogračka vselej dostopni podatki o statusu in vsebini naročila.
 • Ograček lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko.
 • Postopek nakupa za pravne osebe je popolnoma enak kot za fizične osebe, le da na zaključku nakupa vpiše še naziv podjetja in davčno številko podjetja. Prav tako so enake možnosti plačila.

Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

 • Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik (po 43.č členu ZVPot) pravico, da v 14 dneh podjetju na elektronski naslov ( info@ogracek.si) sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Obrazec za odstop od pogodbe je uporabnikom na voljo  TUKAJ. Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.
 • Potrošnik mora najkasneje v 14 dneh po sporočilu o odstopu od naročila podjetju vrniti blago. Potrošnik vrne blago na naslov: Ograček d.o.o., Vaneča 81/A, 9201 Puconci. Po prejemu blaga podjetje potrošniku skladno z zakonom vrne vsa opravljena plačila v roku 14 dni. Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od naročila, je neposredni strošek vračila blaga.
 • Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik.
 • Potrošnik ob vračilu blaga pošlje tudi račun za blago in osebne podatke ter transakcijski račun, na katerega želi prejeti vrnjeno plačilo. Vračilo plačila bomo opravili v 14 dneh od prejema sporočila o odstopu od pogodbe.

Stvarna napaka

Podjetje Ograček d.o.o. odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo v dveh letih od prevzema blaga.

Kdaj je napaka stvarna? Kadar:

 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet
 • artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana
 • artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane
 • je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Kako se preverja primernost artikla?

Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti v zakonsko določenem roku in nam hkrati omogočiti pregled artikla. Obrazec za prijavo stvarne napake se nahaja TUKAJ .

Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Varnost

Ograček uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Za varne avtorizacije in transakcije s kreditnimi karticami skrbita prodajalec, Ograček d.o.o. in NLB d.d. Avtorizacije kreditnih kartic se vršijo v realnem času s takojšnjim preverjanjem podatkov pri bankah. Podatki o karticah se ne shranjujejo na strežniku Ogračka.

Varstvo osebnih podatkov

Ograček se zavezuje, da podatkov, ki jih boste posredovali preko spletnih strani www.ogracek.si ali na kakršenkoli drug način, ne bo prodajalo, posojalo ali kakorkoli drugače posredovalo tretjim osebam. Vsi podatki bodo obravnavani zaupno in bodo uporabljeni zgolj za interno evidenco in v namen, zaradi katerega so bili posredovani. Vaši podatki bodo skrbno varovani pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom, razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem. Ograček bo osebne podatke uporabil izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo.

Spletne strani uporabljajo “piškotke”. To so majhne datoteke, ki se ob obisku strani shranijo na vaš disk. Piškotki vam lahko olajšajo nadaljnje obiske strani. Z nastavitvami v vašem brskalniku se lahko odločite ali boste “piškotke” sprejeli ali zavrnili.

Če »piškotkov« ne sprejmete, nekatere spletne strani morda ne bodo prikazane pravilno ali pa vam ne bo omogočen dostop do vseh informacij ali funkcionalnosti spletnih strani. Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

Izključitev odgovornosti

Ograček se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da Ograček ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo Ograček kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega artikla.

Ograček ne odgovarja za vsebino mnenj o artiklih, ki jih napišejo obiskovalci. Ograček mnenja pred objavo pregleda in zavrne tista, ki vsebujejo očitne neresnice, so neprimerna, zavajajoča ali žaljiva. Ograček ne odgovarja za informacije v mnenjih in se omejuje od kakršnekoli odgovornosti, ki izvira iz podanih informacij v mnenjih.

Prav tako podjetje ne sprejema odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi neposredno ali posredno nastala zaradi uporabe, nepravilnega delovanja in/ali nedostopnosti teh spletnih strani. V primeru sklicevanja ali povezovanja teh spletnih strani z drugimi, ki so v lasti ali upravljanju tretjih oseb, podjetje Ograček d.o.o. ne prevzema odgovonosti za vsebino ali pravilnost delovanja teh spletnih strani.

Avtorske pravice

© Copyright 2015 Ograček d.o.o. Vsa besedila, slike, grafike, animacije in drugi dokumenti, ki jih vsebujejo spletne strani www.ogracek.si, so v zakonsko dovoljenem okviru predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine. Vsebino spletnih strani ni dovoljeno kopirati, razpečevati, spreminjati ali na kakršenkoli drug način reproducirati, razen v primeru pisnega soglasja podjetja Ograček d.o.o., ki aktivno uveljavlja svoje pravice do intelektualne lastnine v največji možni meri, ki jo dovoljuje zakon.

Komunikacija

Ograček bo z uporabnikom stopila v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1. Oglasna elektronska in/ali SMS sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, bodo označene kot takšne.

Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih:

 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo Ograček izrecno spoštoval.

Ocene, mnenja in priporočila

 • Mnenja, ocene in priporočila, ki jih kupci napišejo, so del funkcionalnosti spletne trgovine, in namenjeni skupnosti vseh uporabnikov.
 • Ograček omogoča, da mnenje napiše katerikoli uporabnik spletne trgovine, pred dokončno objavo pa jih Ograček pregleda. Ograček ne bo objavil mnenj oziroma prispevkov, ki so kakorkoli žaljivi, neprimerni ali ki po oceni Ogračka ne nudijo koristi drugim uporabnikom in obiskovalcem.
 • Z oddajo mnenja ali komentarja se uporabnik izrecno strinja s pogoji uporabe njegovega mnenja ali komentarja in Ogračku dovoljuje objavo dela ali celotnega teksta v vseh elektronskih in drugih medijih. Ograček ima pravico vsebino mnenja ali komentarja uporabljati časovno neomejeno in za katerikoli namen, ki je v poslovnem interesu Ogračka, vključno z objavo v oglasih ali drugih marketinških komunikacijah. Avtor mnenja hkrati izjavlja in zagotavlja, da je lastnik materialnih in moralnih avtorskih pravic za napisana mnenja in komentarje ter da te pravice neizključno in časovno neomejeno prenaša na Ograček.

Pravno obvestilo

Spletna trgovina Ograček in vsi podatki na njej, slike artiklov, grafični in video elementi na spletni strani so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in jih ni dovoljeno reproducirati ali uporabljati brez predhodnega pisnega dovoljenja. Blagovna znamka mojOgraček in logotip sta v lasti podjetja Ograček d.o.o.

Pritožbe in spori

Ograček spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ograček se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@ograček.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen. Ograček bo v petih delovnih dneh potrdila, da je prejel pritožbo, sporočil kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščal o poteku postopka. Ograček si prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Ograček d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe splošnih pogojev brez predhodne najave.

Za vse pravne spore je pristojno sodišče v Murski Soboti.

Skladno z zakonskimi normativi ne priznavamo nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov. Ograček d.o.o., ki kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju Slovenije, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom na povezavi TUKAJ.

Reading these guides will

Article writing support is known for its high quality work which

While it may seem somewhat

So, it’s very important to research affordable-papers.net all your options before selecting anyone.

simple, it’s also an excellent idea to look around until you just go for any website.

you’re able to see in several internet article directories.

help you in creating your writing style.